Zatiahnuté
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Robotický majster v skladaní Rubikovej kocky
Zdielať na

Robotický majster v skladaní Rubikovej kocky

Dvaja študenti univerzity Rowan v americkom New Jersey postavili robota, ktorý vyrieši slávny hlavolam pekelnou rýchlosťou. Vďaka špeciálne skonštruovanej ruke a originálnemu softwareu dokáže poskladať slávnu Rubikovu kocku v priebehu 15 sekúnd!

Rubikova kocka má už takmer 40 rokov. Doby jej najväčšej slávy sú už dávno preč. Mladší návštevníci nášho webu možno ani netušia, čo to vlastne je. V 80-tych rokoch minulého storočia však Rubikovu kocku skladal celý svet. Dnes sa s ňou hrá už len hŕstka nadšencov, vedátorov a najnovšie aj tento robot.

Pomocou kamery preskúma rozloženie jednotlivých častí kocky. Obrázky putujú do počítača, ktorý ich analyzuje a potom vytvorí algorytmus pre najrýchlejšie poskladanie. Výsledný postup sa prenáša do motorov a pneumatických prvkov robotickej ruky.

V tomto prípade stroj prekonal svojho tvorcu. Jeden z autorov robota sa priznal, že dokáže hravo poskladať Rubikovu kocku za približne 45 sekúnd. Robot to však teraz zvládne trikrát rýchlejšie. Má ale výhodu v tom, že nemusí kocku prekladať z ruky do ruky. A vlastne ani nemôže...:-)